A IX-a editie a Zilelor Enrique Pichon Riviere

Apropiere si Departare: real, imaginar, virtual in clinica de cuplu si familie

1-7 august 2022

 

Asociatia Romana de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie “Enrique Pichon Riviere” are placerea de a va invita la cea de-a IX-a editie a Zilelor Enrique Pichon Riviere. Tema acestei editii va fi Apropiere si Departare: real, imaginar, virtual in clinica de cuplu si familie. La peste o suta de ani de la aparitia celebrului volum Interpretarea viselor, in care Freud afirma ca visul este calea regala catre inconstient, aparitia mijloacelor tehnice si efectele utilizarii masive lor in ultimii doi ani ne permit sa asistam la un nou spatiu de proiectie a fantasmelor si a identificarilor multiple si de multe ori contradictorii.

Invitata de onoare a acestei editii va fi Ondina Greco, psihoterapeut psihanalitic de cuplu si familie si profesor in cadrul Universitatii Catolice din Milano, Italia. Editia se va desfasura in intregime pe Zoom.

Este posibil ca privirea noastra asupra lumii virtuale sa fie impregnata de propriile noastre imagini in ciuda distantei impuse? Imaginea, asemenea visului in cura clasica, necesita un timp pentru a vedea, un timp pentru a intelege si a da sens noii experiente analitice. Dar pot imaginile extrase din virutal sa treaca prin aceste transformari si sa ne ofere o noua cale spre inconstient?

Termenul virtual se refera la un statut hibrid care il leaga atat de real cat si de imaginar.  Virtualul nu pare a se opune realului, ci  mai degraba actualului, propunand o extensiune a imaginarului cu privire la ceea ce s-ar putea intampla in real si felul in care acesta s-ar putea schimba.

Vom cauta raspunsuri acestor intrebari  incercand sa exploram noile modalitati de expresie ale acestor transformari  asa cum apar ele in clinica de cuplu si familie. Aceasta editie isi propune o reflectie asupra complexitatii teoretice a acestor concepte si a modului in care ele se articuleaza in clinica.

 Pentru inscrieri și alte informații: Claudiu Ganciu – cpap.claudiu@gmail.com