In jurul anul 1930, in Buenos Aires, Arnoldo Rascovsky , un cunoscut pediatru din al Spitalului de copii, specializat in endocrinologie si neurologie si Enrique Pichon Riviere, un psihiatru al Centrului de Sanatate Mintala au organizat o serie de grupuri de lectura pe marginea lucrarilor publicate de Freud si colaboratorii sai. Chiar daca aveau un traseu profesional diferit, ei au considerat ca psihanaliza le va imbogati profesia si au imbratisat cu curiozitate si pasiune studiul acesteia.
In America Latina, interesul pentru opera lui Freud a aparut la inceputul secolului 20. Cele doua razboaie mondiale au constituit un moment in care multi dintre analistii din Europa au cautat un refugiu in Buenos Aires, creandu-se astfel circumstantele intoarcerii acasa si a unora din psihanalistii nativi care plecasera sa se formeze in Europa. Astfel, s-au creat premisele miscarii psihanalitice din Buenos Aires. O data cu aparitia Asociatiei Argentine Psihanalitice si a Revistei de Psihanaliza in 1943, din ce in ce mai multi au dorit sa urmeze o formare psihanalitica.
Multe dintre contributiile psihanalizei sud-americane fac astazi parte din teoria psihanalitica, cum este cazul lui Heinrich Racker si a contributiilor sale la dezvoltarea teoretica si clinica a conceptului de contratransfer. In timp ce altii, precum Jose Bleger sau David Liberman sunt foarte putin cunoscuti sau chiar deloc, din cauza lipsei traducerilor lucrarilor lor.
Psihanaliza sud-americana s-a construit in jurul modelului freudian si al Scolii Britanice, in special in jurul teoriei relatiilor de obiect a Melaniei Klein. Interesul s-a construit atat in jurul analizei individuale, cat si in jurul modelului psihanalitic al teoriei grupului.
Seminarul isi propune sa abordeze contributii ale psihanalizei sud-americane la dezvoltarea procesului psihanalitic, la tehnica psihanalitica, psihanaliza copiilor, psihosomatica, elemente de metapsihologie, cultura si societate.
- Madeline si Willy Baranger: situatia analitica si campul bipersonal
- Heinrich Racker: semnificatia si utilitatea contratransferului
- Leon Grinberg: procesul psihanalitic
- Jose Bleger: psihanaliza cadrului psihanalitic
- David Liberman: raspunsul afectiv al analistului la comunicarile pacientului
- Horacio Etchegoyen: Relevanta interpretarii transferului “aici” si “acum” pentru reconstructia dezvoltarii psihice timpurii
- Emilio Rodrigue: interpretarea ludica, o cautare a jocului
- Enrique Pichon Riviere: o teorie a bolii mentale
- Angel Grama: Situatia traumatica in geneza viselor
- Danilo Perestrello: migrenele si scenala primara
- Arnaldo Rascovski si Matilde Rascovski: prohibitia incestului, filicidul si procesul socio-cultural
Pentru detalii și alte informații: Psih. Cristina Calarasanu – cpap.cristina@gmail.com