Interviu realzat in aprilie 2008, dupa prima sesiune de lucru in Romania, cu Rosa Jaitin, psihanalist de grup, cuplu si familie, director stiintific al Apsylien (Asociatia de Psihanaliza a legaturilor), profesor asociat la Paris V si la Universitatea din Buenos Aires.
Anca Munteanu: Ati vizitat Romania pentru prima data la sfarsitul lui ianuarie 2008. Ati lucrat 3 zile cu primul grup la Bucuresti. Care sunt impresiile dvs. dupa aceasta experienta cu psihologii romani?
Rosa Jaitin: Psihologii romani sunt persoane care incearca sa construiasca, pornind de la diferite referinte teoretice, raspunsuri la practici profesionale foarte complexe; familia contemporana prezinta o sfidare pentru ca ea poarta suferinta diferitelor generatii care au trait experiente foarte legate de conditiile de existenta trecute si actuale care au provocat multe suferinte. Am fost de asemenea foarte impresionata de primirea colegilor: primirea psihica este una dintre axele principale ale lucrului cu familiile.
Anca Munteanu: Care este specificul Terapiei Familiale Psihanalitice (TFP)?
Rosa Jaitin: TFP este o metoda terapeutica ce se sprijina pe luarea in grija, din punct de vedere grupal, a simptomelor unui individ ca expresie a unei suferinte familiale tratate ca atare. Terapia Familiala Analitica propunand un cadru analitic de grup familiei instaureaza conditiile unui spatiu in care se vor desfasura formatiunile grupale familiale care vor fi observate si tratate in TFA: cele care pre-exista oricarui psihism individual dar continua sa-i serveasca drept sprijin. Acesta este aparatul psihic familial in dimensiunea sa grupala cel care va fi tratat.
TFP este un proces care mobilizeaza senzatii, emotii, imagini, amintiri, fantasme care vor aparea punand la originea nasterii familiei regresiile cele mai profunde, ancestrale, intr-un fond nediferentiat, intr-un fel de “fuziune transgenerationala”. Terapia Familiala Psihanalitica vizeaza, prin reactualizarea datorata transferului si prin restabilirea circuitului fantasmatic in aparatul psihic grupal (familial), autonomizarea psihismelor individuale ale fiecaruia dintre membrii familiei.
Noi ascultam schimburile verbale si non-verbale ale familiei, prin intermediul cuvintelor, actiunilor, desenelor si jocurilor, creand un spatiu terapeutic continator, pentru a putea co-incerca si co-gandi intre analisti si familie. Noi vom avea de inteles aceste moduri brute de transmitere, ne-elaborate pentru a ajunge la o ascultare in care ne-ganditul sa devina reprezentabil. Asa se face ca noi vom construi impreuna cu familia un spatiu creator de reverie care permite familiei sa fantasmeze noi ritmuri.
Anca Munteanu: Ce credeti despre intentia de a aduce TFP in Romania?
Rosa Jaitin:Transmiterea bazelor teoretice si clinice ale ascultarii grupale psihanalitice a familiei si o formare aprofundata destinata analistilor, psihologi si psihiatrii.
Anca Munteanu: Care sunt diferentele intre terapeuti TFP si asistentii familiali? Cine va putea deveni terapeut si cine asistent familial in Romania?
Rosa Jaitin: Putem diferentia trei formari de baza: 1- Insotitor al familiei (asistenti sau coordonatori: pentru toate persoanele care sunt in contact cu familiile, invatatori, educatori, infirmiere etc) 2- Psihoterapeuti: psihologi si psihiatrii care parcurg cursul clinic 3- Formatori: pentru persoanele care vor sa se ocupe de invatamant dupa cursul clinic
Anca Munteanu: Cum vedeti dezvoltarea TFP in Romania?
Rosa Jaitin: Cred ca trebuie sa creeam un trunchi comun teoretic pentru orice tip de public. Echipa voastra va putea participa ca observator si am putea fixa sedinte pentru a elabora a posteriori.
Anca Munteanu: Cum este vazut TFP? Care este imaginea sa in alte tari?
Rosa Jaitin: Va propun sa mergeti pe situl AICPF – veti vedea ca exista doua tari care au progresat mult in ceea ce priveste terapia familiala psihanalitica: Argentina si Franta. Italia este mai centrata pe terapia de cuplu.
Anca Munteanu: Ne puteti da trei cuvinte cheie pentru TFP?
Rosa Jaitin: Legaturi familiale – transmitere inter si transgenerationala – interfantasmatizare – transfer