Psih. Liliana Radulescu

Psiholog, psihoterapeut  în formare, traducător de limba rusă

Am absolvit în anul 1997 facultatea de Litere, specializarea limba și literatura rusă, – Universitatea de Stat din Chișinău, Moldova

În anul 2010 am absolvit facultatea de psihologie – Universitatea Hyperion București

Din anul 2002 până în prezent am lucrat ca traducător de limba rusă în regim de freelancing.

În anul 2013 împreună cu 2 psihoterapeuți, reprezentanți ai Asociației EPR am mers pentru 2 săptămâni în Kazahstan, orașul Pavlodar pentru a facilita predarea noțiunilor din psihologia legăturilor la Facultatea de psihologie din cadrul Universității locale. Acesta a fost practic primul contact direct al asociației cu spațiul postsovietic.

Apoi în 2015 Asociația, prin Claudiu Ganciu, a stabilit contact cu Comunitatea Psihoterapeuților din orașul Almaty, Kazahstan. Astfel a fost lansat un proiect mai amplu de formare în psihoterapia psihanalitică a legăturilor care a durat mai mult de 3 ani. Am avut  o perioadă preliminară de interviuri  pe skype cu participanți, apoi au urmat întâlniri lunare cu grupul și vizite anuale de 2 săptămâni a echipei din România pe care o însoțeam  în calitate de translator.

Pot spune, că felul acesta psihanaliza a venit către mine. Deoarece în continuare am fost  invitată să urmez un curs de formare în psihanaliza legăturilor aici în România pentru a cunoaște mai bine terminologia. Am început să traduc și materiale scrise, teoretice și clinice.

Tot din anul 2015 am participat la școlile de vară Zilele Enrique Pichon Riviere organizate de Asociația Română PLGF EPR, iar în anul 2018 la școala de vară de la Bușteni au participat doi colegi psihoterapeuți din Almaty, Kazahstan și așa a început activitatea mea în calitate de organizator și traducător la aceste evenimente anuale.

Am colaborat în calitate de traducător în coterapie la un caz de terapie de cuplu împreună cu psihoterapuetul Claudiu Ganciu și la supervizarea colegilor din Almaty în terapia de cuplu împreună cu psihoterapeutul Anca Ganciu. Astfel, în anul 2019 la școala de vară a Asociației EPR am susținut lucrarea Traducător în terapie și am aplicat pentru a adera în calitate de membru la Asociație.

În aprilie anului 2019 Asociația Română PLGF EPR în colaborare cu Asociația din Moldova, AIPCF a organizat și desfășurat prima conferință internațională Bilingvia care a avut loc la Chișinău. Am participant ca organizator și traducător la acest eveniment la care au fost invitați specialiști din Rusia, Moscova, astfel a început colaborarea cu Societatea de Psihoterapie Psihanalitică de la Moscova.  Articolul Efracția corpului și copii decreței din perioada comunismului prezentat la conferință de Alina Iliescu tradus în limba rusă a fost publicat în revista electronică a Institutului de psihologie practică și psihanaliză, Moscova.

În anul 2020 în care școala de vară s-a desfășurat on-line, am participat activ la organizarea acestui eveniment, deoarece numărul participanților – vorbitori de limba rusă a crescut considerabil și în acest mod a început colaborarea cu specialiștii din Siberia, cu Asociația psihologilor și consultanților din Siberia, Irkutsk. În prezent avem un grup de supervizare on-line cu psihoterapeuții din Irkutsk.

De asemenea, din anul 2020 a fost lansat cursul de formare cu grupul de psihoterapeuți din Ucraina în cadrul căruia particip ca traducător la sesiunile lunare de formare. O parte din grup participă la întâlnirile lunare de supervizare în psihoterapie psihanalitică de cuplu și familie.

În octombrie 2020 am promovat și am facilitat participarea colegilor – vorbitori de limba rusă la Congresul Internațional AIPCF. Am tradus pentru site-ul congresului articolele prezentate de Rene Kaes, Ezequiel A. Jaroslavsky. Ana Nicolo, Andre Carel, Pierre Benghozi, Irma Morosini, Maria Lucia de Souza Campos Paiva.

Din toamna anului 2021 urmez cursurile de formare în psihanaliza relațională desfășurate de Asociația Insight, România.

De peste doi ani sunt în analiza personală cu frecvența de 3 ori pe săptămână. La debutul pandemiei am început practica în psihoterapie.