Interviu cu Daniela Lucarelli, membru in comitetul stiintific Italian

Cristina Calarasanu: D-na Daniela Lucarelli, ce isi propune primul Congres European pentru Cuplu si Familie care va avea loc la Florenta, in mai 2010?

Daniela Lucarelli: Primul Congres European care va avea loc la Florenta isi propune inainte de toate sa celebreze constituirea sectiunii Cuplu si Familie din cadrul EFPP. Aceasta sectiune s-a constituit dupa un travaliu complex de pregatire efectuat din 1997 la initiativa lui Pierre Benghozi si a altor colegi din EFPP precum Rudolf Balmer, Peter Dott, Gisela Zeller-Steinbrich, Jeanne Milligan, Peter Moring, Anna Maria Nicolò, eu insami si altii. Importanta amplificarii cercetarii si clinicii in acest camp rezida in conceptia conform careia perspectiva de cuplu si familie reprezinta o largire in raport cu diferite modele psihanalitice deja existente si o importanta oportunitate terapeutica. Speram ca Congresul sa poata contribui la difuzarea, la cunoasterea si la cercetarea campului terapiei de cuplu si familie, pentru ca in acest moment din ce in ce mai mult cererea de terapie provine dintr-o suferinta a familiei.

Cristina Calarasanu: Familii in transformare, o provocare pentru psihoterapia psihanalitica. Cum a luat nastere acest titlu care releva o tema actuala si ampla?

Daniela Lucarelli: Astazi familia a suferit transformari in raport cu trecutul, in urma schimbarilor sociale si culturale. Noile configuratii familiale ne pun multe intrebari in ceea ce priveste noile legaturi, oedipul, fratria, rolurile si functiile parintilor, filiatia. Oare psihanaliza poseda instrumentele teoretice pentru a aborda toate acestea? Ne intrebam care sunt schimbarile care apar intra-psihic si intersubiectiv. Dinamicile legaturii sunt ele insele intr-un cuplu “clasic” sau unul “modern”? Este necesar sa reflectam mai mult pentru a ne confrunta cu teme precum acordurile, legaturile, apararile interpersonale.

Cristina Calarasanu: Care sunt principalele directii teoretice in cadrul conferintei?

Daniela Lucarelli: Congresul a incercat sa ia in considerare pe cat posibil diferitele orientari terapeutice. Prezenta intervenantilor din diferite tari si culture garanteaza aceasta varietate si multiplicitate. Vor fi reprezentate scoala anglosaxona si cea franceza, pentru a le numi pe cele mai importante, dar si cea italiana care are deja experienta in acest camp. Prin participarea a 15 tari diferite, vom avea o mare bogatie care ne va permite Len e confruntam cu contexte socio-culturale diferite si cu teorii diferite. Dupa congres vom putea spune daca schimbul va fi fructuos si vom vedea de asemenea ce noi propuneri teoretice vor lua nastere.

Cristina Calarasanu: Prezentati-ne va rog cateva persoane care vor lua cuvantul

Daniela Lucarelli: Printre intervenanti vor fi intre altii: Jean G. Lemaire, psihanalist in cadrul SPP, terapeut de cuplu si familie PSYFA si fondator al revistei “Dialog- cercetare in cuplu si familie”, Stanley Ruszczynski, psihanalist din cadrul Asociatiei Britanice de Psihoterapie si membru AIP. Este de asemenea director al Portman Clinic (Tavistock and Portman Foundation- London); Anna Maria Nicolò, psihanalista din cadrul Societatii Psihanalitice Italiene (SPI), director al revistei “Interactiuni – clinica si cercetare psihanalitica pentru individ, cuplu si familie”; Pierre Benghozi, coordinator al sectiunii de Cuplu si Familie in cadrul EFPP, Carles Perez Testor, Rosa Jaitin, Simona Taccani, Sonia Kleimann si alti colegi importanti prin aportul lor semnificativ in psihanaliza de cuplu si familie.