Gradinita pune bazele socializarii si invatarii, fiind primul loc in care copilul este intr-un grup constant de colegi cu care interactioneaza. Modul in care se construiesc aceste interactiuni si legaturi este fundamentul celor din urmatoarele grupuri (scoala, liceu, grup de prieteni, grup profesional). Este primul loc al invatarii organizate, sistematice (a desena, a recita, a juca un rol, a scrie, a rezolva sarcini logico-matematice, a vorbi o alta limba etc).

Atunci cand un copil incepe gradinita paseste pentru prima data in lumea mare din afara familiei, incepe sa cunoasca oameni noi. Observand modul in care copilul intra in aceste sarcini, modul in care invata la gradinita, putem cunoaste stilul lui de invatare (mai degraba vizual, auditiv, impreuna cu ceilalti, singur, rapid etc) pe care il vom regasi in etapele urmatoare.

Scopurile proiectului sunt:

  • intelegerea proceselor psihice care au loc in aceasta perioada,
  • intelegerea jocului ca forma predominanta de exprimare a copiilor,
  • crearea unui climat stimulativ pentru copii care sa-i ajute sa-si dezvolte abilitatile, capacitatile de exprimare emotionala si de comunicare,
  • dezvoltarea empatiei atat la copii cat si la personalul gradinitei si la parinti,
  • analiza dificultatilor aparute in intalnirea familiei cu gradinita,
  • analiza dificultatilor institutionale, din cadrul gradinitei,
  • raspunsuri la intrebarile psihologului despre dezvoltarea psihica si sociala a copiilor in perioada prescolara,
  • largirea perspectivei in care sunt gandite copilul, familia, gradinita, interactiunea lor, jocul, invatarea, ”problemele”.

De câțiva ani, grădinițele au început să angajeze sau să colaboreze în mod constant cu psihologi. Totuși rolul acestora este diferit de la grădiniță la grădiniță. Uneori, psihologul face evaluări psihologice pentru fiecare copil în parte. În funcție de aceste evaluări, discută cu educatoarele și cu părinții despre copil. Alteori, psihologul inițiază un demers de consiliere a copilului în cadrul grădiniței.

La unele grădinițe, psihologul discută cu părinții, fie în cadrul unor grupuri organizate pe diferite teme, fie în particular cu părinții fiecărui copil. La altele, psihologul are întâlniri cu educatoarele sau cu întreg personalul în care sunt împărtășite dificultățile cu care se confruntă.

În oricare dintre situații, psihologul se află la mijloc între copii, părinți și instituția grădiniței. Munca lui nu este ușoară și fiecare dintre cei care lucrează într-o grădiniță trece prin momente dificile.

Asociația Română de Psihanaliză a Legăturilor de Grup și Familie „Enrique Pichon Riviere” propune un grup de analiză a practicii pentru psihologii care lucrează în grădinițe. Grupul este online, cu o frecvență săptămânală

Pentru inscrieri și alte informații: Psih. Anca Ganciu –  ancaganciu90@gmail.com