Membru Fondator – Psih. Claudiu Ganciu

Claudiu Ganciu – presedinte executiv Asociatia Romana  de Psihanaliza a Legaturii de Grup si Familie ”Enrique Pichon Riviere.

Relatia dintre fundatie si formare, cele doua directii fundamentale pentru munca in echipa, au aparut mai intai ca o opozitie. Fundatia presupune o violenta pentru a se afirma in spatiul social al unei entitati noi, construirea unei piei pentru grup si pentru oameni si un contract narcisic.

Echipa a fost impartita intre urmatoarele fantezii: fantezia fondatoare, fanteziile membrilor grupului si, dificultatile date de istoria echipei. A aparut un conflict si solutia a fost separarea celor doua momente: fundament si formare.

Am creat structura, cu normele si regulile, cadrul si o asociere cu functie de reprezentant social. Si reactiile grupului au fost violente. Reactii la violenta fundamentala a creatiei. Reactii defensive la actul fundatiei pentru a asigura identitatea grupului.

Actul fundației

Mitul prințului fermecător

Aceste situații au forțat echipa să se comporte ca un copil de antrenori care a crescut într-o zi ca alți șapte. Dificultatea a apărut a fost data de existența concomitentă a celor două dimensiuni, echipa și grupul care au plecat împreună jucând o scenă a „unui copil învățat”.

În povești, Prințul Fermecător este cel mai mic dintre frați. El crește miraculos și rapid, fără să știe cum este. Creșterea sa derivă dintr-o negare a realității diferenței de vârstă a fraților. Prince Charming provine dintr-o familie cu trei frați (Argentina, Franța, România), cele trei culturi fiind adesea menționate de membrii grupului. Specific aici este existența unei scene de psihodramă în care a fost un congres imaginar în Argentina.

În jurul aceleiași mese, cele două cupluri (Pichon Rivière și Rosa Jaitin – R. Kaes, Christiane Joubert) au coexistat. Câteva de origine argentiniană și câteva de origine franceză. Amestecul de culturi într-un spațiu fantezist al grupului înseamnă un test social al României și al psihologilor pentru a deveni Făt-Frumos. Misiunea sa este de a-și căuta propriul destin. Pentru asta are nevoie de un cal special, ascuns sub masca unui cal slab, dar care are calități magice: poate vorbi, zbura etc. Această întâlnire îi permite eroului să își înceapă propriul drum, să se individualizeze în frați, să își descopere aventurile și să se transforme puțin câte puțin.

Pot spune că mișcarea de psihanaliză a legăturii din România este în acest moment în căutarea propriului destin. Apariția unor organizatori diferiți pune de fiecare dată în discuție contractul narcisist semnat de membrii unei mișcări de învățare comună.

Apariția diferiților organizatori pune la îndoială de fiecare dată contractul narcisist semnat de membrii unei mișcări comune de învățare. Pot afirma că mișcarea psihanalizei legăturii din România se află în acest moment în căutarea propriului destin.

  • Studii

Secția Psihologie din cadrul Facultatea de psihologie

  • Formare

Institutul de Psihodramă Milano

Asociația Apsylien – Psihanaliza legăturii de cuplu și familie

S.R.P. – psihanaliză

Formator EFPP și AIPCF – psihanaliza legăturii de cuplu și familie.

Psih. Claudiu Ganciu

Email: cpap.claudiu@gmail.com