Despre EPR

Ja

Asociatia Romana de Psihanaliza a legaturilor de grup si familie “Enrique Pichon Riviere”

Asociatia EPR isi propune introducerea, dezvoltarea
si promovarea abordarii psihanalitice a legaturilor de familie si grup ca metoda de psihoterapie in Romania si tarile vecine.

Povestea Asociatiei EPR a inceput in anul 2007 cand un grup de psihanalisti curajosi s-au hotarat sa aduca psihanaliza legaturilor de grup si familie si in Romania si sa formeze psihoterapeuti care vor lucra cu familii, grupuri si institutii.

Citește mai mult

Asociatia Romana de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie “Enrique Pichon Riviere” a fost infiinata oficial in anul 2010. Aparitia sa a fost precedata de o cautare a unor modalitati de lucru psihanalitic cu familiile si de un proces intens de cunoastere si formare in psihanaliza legaturilor. Introducerea lui Enrique Pichon Riviere in denumirea asociatiei a fost si ramane o certificare a apartenentei si identitatii mostenite din scoala franco-argentiniana.

Cateva dintre obiectivele care au motivat si sustinut aparitia asociatiei: introducerea, dezvoltarea si promovarea abordarii psihanalitice a legaturilor, formarea psihoterapeutilor in aceasta abordare, acreditarea formarii de catre institutiile abilitate, promovarea autorilor si teoriilor specifice prin traduceri, prezentari, seminarii, conferinte, realizarea de proiecte de cercetare si formare, participarea la congrese interne si internationale, afilierea la organizatii si asociatii europene si internationale, instruirea profesiilor din domeniul educational, medical, social in utilizarea acestei abordari, stabilirea competentelor specifice pentru desfasurarea activitatii, constituirea de sectiuni specifice in cadrul asociatiilor si organizatiilor profesionale, crearea unui institut de psihanaliza a legaturilor.

Astazi, la mai mult de 12 ani de la infiintarea asociatiei, s-a scris deja o istorie bogata a vietii sale institutionale. Asociatia este membra cu drepturi depline in Federatia Europeana de Psihoterapie Psihanalitica, in sectiunea de Cuplu si Familie, avand un reprezentant in Comitetul executiv al Federatiei si asigurand presedentia sectiunii, este membra a Asociatiei Internationale de Psihanaliza de Cuplu si Familie (AIPCF), acolo unde are reprezentanti in Consiliul Stiintific, Consiliul de Adminstratie si in Consiliul Reprezentatilor, este membra a Colegiului Roman al Psihologilor si al Asociatiei Psihologilor din Romania si a demarat procesul de aderare la Federatia Romana de Psihoterapie.

Asociatia EPR a derulat in tot acest timp un proces constant de sensibilizare si aprofundare a abordarii psihanalizei legaturilor adresat atat profesionistilor din domeniul psihoterapiei si domeniilor conexe  prin actiuni de tip formativ, cat si publicului larg prin actiuni de tip informativ (prezentari, articole, emisiuni radio etc). Aceasta activitate a fost indeaproape acompaniata de prezenta constanta a membrilor asociatiei in cadrul conferintelor si congreselor internationale care au facilitat un schimb academic si au permis asociatiei sa construiasca relatii cu alte institutii.

Desi cea mai parte a practicii adresata familiilor este privata, asociatia a jucat un rol important in incercarea de a construi proiecte institutionale de lucru si sprijin in relatie cu domeniile conexe: grupuri de lucru pentru profesori, grupuri de suport pentru medici, colaborari specifice inter-disciplinare etc.

 

Membrii Asociatiei EPR

Pot fi membrii ai asociatiei persoane fizice sau juridice, straine sau romane, fara restrictii de sex, religie, nationalitate si care indeplinesc conditiile de aderare.

  • Membrii onorifici

Pot dobandi calitatea de membru de onoare persoane fizice sau juridice care au contributii la dezvoltarea acestui domeniu, asigura consultanta asociatiei si contribuie la realizarea obiectivelor ei. In momentul constituirii, membrii de onoare sunt numiti Psih. Rosa Jaitin de Carlo si Psih. Christiane Joubert.

  • Membrii fondatori 

Membrii fondatori ai Asociatiei EPR sunt: Anca Munteanu, Claudiu Ganciu, Cristina Calarasanu si Caterina Popescu.

  • Membrii titulari 

Acestia sunt persoane care au parcurs o cura psihanalitica si o formare in psihanaliza legaturilor conform criteriilor Apsylien, ce corespunde directivelor Asociatiei (criteriile si orele de formare stipulate de FAPAG si EFPP). Membrii titulari ai Asociatiei EPR sunt:  Alina Iliescu si Simona Popa.

  • Membrii aderenti 

Sunt persoane care au o practica in diferite dispozitive ale psihanalizei legaturilor, angajate intr-un process de formare si care realizeaza un travaliu de cunoastere personala. Membrii aderenti ai Asociatiei EPR sunt: Cristiana Levitchi, Ioana Cozma, Liliana Radulescu si Smaranda Grosu.

  • Membrii asociati 

Sunt personalitati marcante din lumea stiintei, profesori, psihologi, sociologi care au contribuit la dezvoltarea si promovarea abordarii psihanalitice de familie si grup

Membru Fondator Psih. Cristina Calarasanu

Cristina Calarasanu – psihoterapeut psihanalitic,presedintele Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Familie si Grup „Enrique Pichon Riviere”, presedintele secţiei de Cuplu si Familie din cadrul EFPP, secretar general al AIPCF si membru al Consiliului Stiintific, Romania.

Despre Cristina

A forma și a fi format

Nașterea copilului românesc

Povestea mea își propune să analizeze destinul primului grup de formare în terapia familială psihanalitică. O formare inceputa in 2008, care a fost în același timp o fundație, un grup cu părinți străini, două limbi și două istorii încrucișate. O transmitere și o moștenire teoretică.

Echipa a fost formată în două etape: la început a fost un proiect cu patru persoane, din care au rămas trei și apoi, într-o a doua etapă, a venit și al patrulea. Compoziția a fost eterogenă din punct de vedere al generației (vârste diferite), al sexului (trei femei și un bărbat) și al profesiei (un terapeut format în psihodramă care a lucrat cu grupuri și cupluri, un terapeut format în psihanaliză care a lucrat cu copii, un psihoeducator format, de asemenea, în psihodramă și un consilier școlar). Trei membrii echipei erau implicați în activități analitice personale.

Caracteristica acestei echipe a fost dubla sa funcție: să formeze și să fie formată, să observe și să traducă, să lucreze și să învețe, fiind simultan si frați și părinți ai grupului. Procesul a permis adoptarea și investirea echipei în funcția sa de părinte.

Citește mai mult
  • Mitul fondator

Mitul fondator a pornit de la nașterea aceleiași mame și pentru grup și pentru echipă. Au fost doua momente in formarea echipei: un moment pre-oedipal cu o mama atotputernica care a ucis tatal si care isi creste copilul singura si un moment oedipal cu un cuplu de parinti care ofereu, o mama multumita si un tata care a adus interdictia si a aplicat legea. Echipa a functionat ca un spatiu de tranzitie intre Franta si Romania, intre strain si familie, o legatura care a permis miscarea si transformarea. Membrii au căutat să se poziționeze, să-și găsească locul și să intre în rolurile lor specifice.

Grupul a trecut, de asemenea, prin două etape de formare. O primă scindare a avut loc atunci când o parte din grup a plecat însoțind persoana care s-a retras din echipă. Despărțirea suerita de echipă a fost trăită și ca o separare a grupului. Acesta era format din psihologi care lucrau în cabinet sau în instituții și studenți.

  • Grupul

Un grup care a venit să învețe cum să facă, să înțeleagă cum să asculte familiile, dar mai întâi să își asculte propria istorie. Povestea nașterii grupului trece prin mai multe etape pentru a se înscrie într-o filiație originală franceză și pentru a-și face filiația românească.

Grupul ca un copil-frate, care are aceeași mamă ca și echipa și care caută să se poziționeze în relația cu părinții săi. Să fie un frate pentru membrii echipei sau copilul echipei?

Grupul ca un „copil insuficient de bun”, o alternanță între obiectul bun și obiectul rău care a dat naștere la anxietăți de persecuție și a poziționat echipa într-o poziție de superego tiranic și grupul într-o poziție paranoică.

Grupul ca un copil abandonat, o angoasă depresivă care a permis analiza raportului prezență-absență și care a marcat ieșirea din iluzie și din ideal.

Dificultățile transmiterii, obstacolele din dispozitiv, angoasele morții și fanteziile de vinovăție au fost puse în joc pentru a crea un spațiu propriu, o identitate specifică. Formarea este o metodă de familiarizare cu o abordare. Dar este, de asemenea, un proces de grup, un proces complementar, o transmitere care necesită sprijin. Grupul a preluat istoria fundației și funcționarea echipei, care a încercat să stabilească o relație parentală după relația fraternă de la început.

Noul, tot ceea ce se întâmpla era perceput ca fiind pentru prima dată, grupul și echipa trebuiau să creeze împreună permisiunea de a-și imagina, de a reprezenta, de a exista, de a asculta și de a gândi. Urgența, pericolul de a se opri, de a muri, ca o constrângere de a acționa mereu „acum sau niciodată”. Gândirea psihanalitică, formarea și gândirea despre munca psihanalitică, descoperirea analizei, analistul, grupul și funcționarea acestuia.

  • Dispozitivul

Marea provocare a fost cum să aranjăm dispozitivul pentru a face posibilă transmisia. Primul dispozitiv a propus o sesiune de lucru de două ori pe an, susținută de un psihanalist TFP franco-argentinian (dna Rosa Jaitin) și însoțită de o echipă de patru persoane: doi observatori și doi traducători. Între sesiuni, echipa a lucrat individual la traducerea autorilor și la lectură și au existat sesiuni de lucru comune pentru metodologia teoretică.

Cea de-a doua etapa a oferit, pe lângă sesiunile de lucru cu formatorii din Franța, și o sesiune științifică trimestrială pentru a lucra asupra textelor și autorilor.

Cea de-a treia etapa prevedea o sesiune de lucru lunară pentru echipă cu grupul, opt luni pe an și două sesiuni cu formatorii străini.

  • Metoda

Metoda de lucru specifică a fost grupul operativ și psihodrama psihanalitică. Grupul operativ ca modalitate care a permis înțelegerea diferențelor culturale și a istoriei transgeneraționale, o istorie lungă marcată de momente traumatice, închisă, limitată, cu o funcție impusă de legea dictaturii comuniste, familia românească a trăit conform dictaturilor, o viață interzisă și în același timp și-a depășit limitele și a strigat violența. Pericol, crimă, foamete, lipsă, violență, deposedare, abandon… aceste familii au rămas fără casă, fără istoria care a fost ștearsă, fără casele care au fost demolate.

Psihodrama psihanalitică care la început s-a caracterizat prin scene imaginare amestecate, bisarice, incestuoase, nereprezentabile, purtând traumele transgeneraționale fără urme, dar cu taină, durere și suferință.

Să trecem de la identitatea francezo-argentiniana la crearea unei identități românești, să depășim fragmentarea care însoțește o formațiune străină trăită în secret și ilegalitate, să deschidem grupul care a fost închis pentru a se constitui și a proteja secretul. Pentru a face cunoscut lumii psihanalitice și pentru a face parte din lumea psihanalitică.

Și, în sfârșit, să creeze o asociație care să conțină această formațiune, ca certificat de naștere în România.

  • Descriere profesionala

La scurta vreme dupa ce am absolvit Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii Bucuresti, prima mea intalnire a fost cu psihodrama, insa nu a durat foarte mult sa imi dau seama ca drumul meu se construia mai degraba spre psihanaliza.

Prima mea analiza persoanala a intarit aceasta convingere si s-a concretizat in debutul formarii in psihanaliza legaturilor  in cadrul Asociatiei Apsylien (Asociatia de Psihanaliza a Legaturilor) din Lyon, Franta. Finalizarea acestei experiente formative foarte intense si bogate a coincis cu  fondarea Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie “Enrique Pichon Riviere” si recunoasterea apartenentei profesionale prin intrarea in cadrul Federatiei Europene de Psihoterapie Psihanalitica (EFPP) si Asociatia Internationala de Psihanaliza de Cuplu si Familie (AIPCF).

O a doua formare in psihanaliza relationala in cadrul Asociatiei Insight (Asociatia pentru Promovarea Psihanalizei Teoretice si Clinice) a completat acest tablou complex al gandirii si al interventiilor psihanalitice. Experienta clinica s-a construit atat prin intermediul practicii familiale si individuale, dar si prin interventiile grupale institutionale (grupuri de copii in gradinite, grupuri de personal medical in spital, grupuri de medici, grupuri de parinti sau grupuri de profesori).

Ea a fost completata de experienta didactica oferita de posibilitatea de a preda in cadrul programelor introductive din curricula universitara sau in cadrul scolilor de formare, dar si de experienta de a scrie pe tema familiei si a copiilor atat pentru publicul larg, cat si in reviste de specialitate sau capitole ale unor carti. Un interes aparte, care se pastreaza si astazi, a fost prezenta mea constanta in mediul radio unde am putut impartasi modul in care gandirea psihanalitica se intalneste cu viata de zi cu zi.

Astazi sunt presedintele Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie, presedintele sectiunii de Cuplu si Familie din cadrul Federatiei Europene de Psihoterapie Psihanalitica, Editor sef al EFPP Book Series, secretar General al Asociatiei Internationale de Psihanaliza de Cuplu si Familie si membru al Consiliului Stiintific.

Psih. Cristina Calarasanu

Email: cpap.cristina@gmail.com

Membru Fondator Psih. Anca Ganciu

Anca Ganciu – membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza Legaturilor de Familie si Grup EPR, psiholog, psihanalist de cuplu si familie, coordonator de grup operativo, formator, Romania.

Despre Anca

Au trecut 15 ani de la primul contact cu psihnaliza legaturii si am scris o poveste pentru a explica cum a aparut acest proces de formare. Totul a inceput cu o scrisoare in care imi aratam interesul meu pentru formarea in psihanaliza familiala.

Acest primul pas mi-a dat puterea si curajul de a continua. Experientele mele au fost foarte intense si contradictorii. Pe de o parte, am crezut ca dorinta mea este prea indrazneata si nejustificata, ca suntem foarte departe, intr-o tara mica in care psihanaliza era in plina reconstructie dupa ruptura din timpul comunismului.

Pe de alta parte, primirea unui raspuns m-a incurajat si oferta de a ma pune in contact cu un alt psihanalist care se ocupa de relatiile internationale mi-a dat incredere.

Am contactat-o ​​pe Psihanalista Rosa Jaitin si am pastrat legatura cu ea prin e-mail in perioada 2006 – ianuarie 2008, cand ne-am intalnit pentru prima data in Romania.

Istoria formarii TFP

În căutarea psihanalizei de legătură

Au trecut 15 ani de la primul contact cu psihnaliza legaturii și am scris o poveste pentru a explica cum a apărut acest proces de formare. 

Citește mai mult
Este evident pentru mine acum că aceasta a fost o munca de cercetare și de aici apare întrebarea: „Ce am căutat?” „. Apoi mai apare o întrebare: „Cine este pacientul? Lucrand cu copii am inceput sa primesc cereri de psihoterapie sau intervenție terapeutică cu diferiti membri ai unei familii. Adesea părinții sau doar mama ne cereau ajutor pentru copilul care avea simptome diferite sau uneori și pentru relația lor.
    • Care sunt membrii familiei care vin? Cine are nevoie de ajutor? Cine va rămâne în terapie?

    Din primele interviuri, am observat că in general mamele au fost cele care au căutat ajutor și deoarece copii manifestau in general simptomul care ii aduceu in psihoterapie. Au existat și cazuri în care relația părintească mi s-a părut a fi cauza disfuncției sau suferinței familiale.

    Ceea ce ascultam era faptul că toți membrii familiei erau afectați, îngrijorați, revoltați, confuzați, sufereau și într-un fel, toți cereau un fel de ajutor. A păstra pe cineva și a-i exclude pe alții ni s-a părut din ce în ce mai nefiresc.

    Întrebarea „cine este pacientul?” „, Am găsit-o în aceeași propoziție, după trei ani de când am formulat-o, ca titlul unui capitol al unei cărți scrise de doi psihanaliști argentinieni (I. Berenstein și J. Puget, Psychanalyse du lien).

    • În acel moment, am căutat răspunsul în cărți și printre colegii mei

    Mai târziu, vom învăța conceptul de legătură și vom descoperi suferința legăturilor de familie, ascultând de asemenea legătura și nu discursul evident al diferiților membri ai familiei.

    Am avut o discuție cu colegii francezi în cadrul seminarului „Temerile liderilor de grup” de la Bachasse, în iulie 2009, unde au fost surprinși de modalitatea de cercetare și dezvoltare, o lume, necunoscută până în acel moment: psihanaliza legăturii.

    Am găsit diferite pagini în care citesc texte, articole, cărți, autori, formatori, prelegeri pentru psihanaliza familiei. În mai 2006, am găsit reclama pentru primul Congres în psihanaliză de cuplu și familie, la Montreal și am vrut să ajung acolo. Dar, nu a existat nicio posibilitate, mi-am păstrat dorința și am împărtășit-o cu un coleg care era interesat de acest domeniu.

    Printre oamenii pe care i-am întâlnit pe internet, am ales-o pe doamna Elisabeth Darchis pentru a scrie o scrisoare în care îmi povestisem interesul meu pentru formarea în psihanaliza familială.

    Scrisoarea a fost primul pas și mi-a dat puterea și curajul de a continua. Experiențele mele au fost foarte intense și contradictorii. Pe de o parte, am crezut că dorința mea este prea îndrăzneață și nejustificată, că suntem foarte departe, într-o țară mică în care psihanaliza era în plină reconstrucție după ruptura din timpul comunismului. Pe de altă parte, primirea unui răspuns m-a încurajat și oferta de a mă pune în contact cu un alt psihanalist care se ocupa de relațiile internaționale mi-a dat încredere. Am contactat-o ​​pe doamna Rosa Jaitin și am păstrat legătura cu ea prin e-mail în perioada 2006 – ianuarie 2008, când ne-am întâlnit pentru prima dată în România.

    A fost necesar să construim o modalitate pentru a avea succes în pregătirea noastră în psihanaliza familiei cu un antrenor care a trăit și a lucrat în Lyon de cele mai multe ori, dar care a fost și profesor asociat la Universitatea din Paris și Buenos Aires. În plus, vorbea franceză și spaniolă, corespondența noastră fiind în franceză.

    Am început să formăm o echipă care inițial avea patru membri care lucrau în același loc. Acum, după trei ani, îmi amintesc de dificultățile pe care le-am simțit în formarea echipei, în transmiterea informațiilor despre psihanaliza familiei și despre formator, în găsirea modului de a căuta persoane interesate pentru a forma un grup.

    Am vrut să aflăm prin corespondență cu doamna Rosa Jaitin ce aveam de făcut, am vrut să ne cunoaștem, i-am trimis informații despre pregătirea noastră, despre munca noastră. Ea ne-a trimis bibliografia, structura instruirii și am încercat să stabilim împreună data pentru a ajunge în Romania. În acest moment avem sarcina de a transmite altora ceea ce am ajuns noi să aflăm despre psihanaliza legăturii.

    Se știau puține lucruri despre bibliografie și despre posibilitatea de a cumpăra cărțile de TFP. În plus, experiențele noastre au fost contradictorii. Întrebări precum „la ce ne așteptăm de la acesta formare?”, „Cum vom plăti pentru formare?” și incertitudini, bucurie, entuziasm, furie, abandon … toate acestea ne-au însoțit.

    În vara anului 2007 am început să facilităm întâlnirile de grup, munca psihodramatică cu scopul de a forma un grup cu cei înregistrați care au arătat curiozitatea și dorința de a începe formarea.

    În ianuarie 2008, când ne-am întâlnit prima dată cu Psihanalista Rosa Jaitin, eram doi oameni care făcusem parte din echipă la început, eu și Claudiu și o nouă persoană, Caterina, care avea rolul de traducător. Grupul era format din trei persoane. Am ajuns să o cunoaștem față în față la Rosa Jaitin și am luat legătura cu metoda de lucru timp de două zile. Am lucrat pentru prima dată la grupul operativo care ulterior va deveni foarte bine cunoscut de noi și care va fi folosit în timpul tuturor întâlnirilor cu formatorii francezi. Deci, în ianuarie 2008, ne-am întâlnit cu un nou mod de învățare și de lucru, cu un formator străin, cu nevoia de traducere și cu toate dificultățile unui astfel de proces.

    Lucrarea de traducere a fost dificilă. Conceptele erau noi și nu existau termeni deja stabiliți la noi. Legătura, ascultarea, recuzita, megafonul, depozitarul, depozitul, nucleul aglutinat, au fost puncte dificile în traducere și în 2009 am decis să scriem un dicționar pentru a prezenta conceptele specifice ale psihanalizei legăturii. in limba romana.

    Psih. Anca Ganciu

    Email: ancaganciu90@gmail.com

    Membru Fondator Psih. Claudiu Ganciu

    Claudiu Ganciu – presedinte executiv Asociatia Romana de Psihanaliza a Legaturii de Grup si Familie ”Enrique Pichon Riviere”

    Despre Claudiu

    Relatia dintre fundatie si formare, cele doua directii fundamentale pentru munca in echipa, au aparut mai intai ca o opozitie. Fundatia presupune o violenta pentru a se afirma in spatiul social al unei entitati noi, construirea unei piele pentru grup si pentru oameni si un contract narcisist.
    Pot afirma ca miscarea psihanalizei legaturii din Romania se afla in acest moment in cautarea propriului destin.

    Echipa a fost impartita intre urmatoarele fantezii: fantezia fondatoare, fanteziile membrilor grupului si, dificultatile date de istoria echipei. A aparut un conflict si solutia a fost separarea celor doua momente: fundament si formare.

    Am creat structura, cu normele si regulile, cadrul si o asociere cu functie de reprezentant social. Si reactiile grupului au fost violente. Reactii la violenta fundamentala a creatiei. Reactii defensive la actul fundatiei pentru a asigura identitatea grupului.

    Citește mai mult

    Actul fundației

    Mitul prințului fermecător

    Aceste situații au forțat echipa să se comporte ca un copil de antrenori care a crescut într-o zi ca alți șapte. Dificultatea a apărut a fost data de existența concomitentă a celor două dimensiuni, echipa și grupul care au plecat împreună jucând o scenă a „unui copil învățat”.

    În povești, Prințul Fermecător este cel mai mic dintre frați. El crește miraculos și rapid, fără să știe cum este. Creșterea sa derivă dintr-o negare a realității diferenței de vârstă a fraților. Prince Charming provine dintr-o familie cu trei frați (Argentina, Franța, România), cele trei culturi fiind adesea menționate de membrii grupului. Specific aici este existența unei scene de psihodramă în care a fost un congres imaginar în Argentina.

    În jurul aceleiași mese, cele două cupluri (Pichon Rivière și Rosa Jaitin – R. Kaes, Christiane Joubert) au coexistat. Câteva de origine argentiniană și câteva de origine franceză. Amestecul de culturi într-un spațiu fantezist al grupului înseamnă un test social al României și al psihologilor pentru a deveni Făt-Frumos. Misiunea sa este de a-și căuta propriul destin. Pentru asta are nevoie de un cal special, ascuns sub masca unui cal slab, dar care are calități magice: poate vorbi, zbura etc. Această întâlnire îi permite eroului să își înceapă propriul drum, să se individualizeze în frați, să își descopere aventurile și să se transforme puțin câte puțin.

    Pot spune că mișcarea de psihanaliză a legăturii din România este în acest moment în căutarea propriului destin. Apariția unor organizatori diferiți pune de fiecare dată în discuție contractul narcisist semnat de membrii unei mișcări de învățare comună.

    Apariția diferiților organizatori pune la îndoială de fiecare dată contractul narcisist semnat de membrii unei mișcări comune de învățare. Pot afirma că mișcarea psihanalizei legăturii din România se află în acest moment în căutarea propriului destin.

    • Studii

    Secția Psihologie din cadrul Facultatea de psihologie

    • Formare

    Institutul de Psihodramă Milano

    Asociația Apsylien – Psihanaliza legăturii de cuplu și familie

    S.R.P. – psihanaliză

    Formator EFPP și AIPCF – psihanaliza legăturii de cuplu și familie.

    Psih. Claudiu Ganciu

    Email: cpap.claudiu@gmail.com

    Membru Fondator Psih. Caterina Popescu

    Caterina Popescu – membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza Legaturilor de Familie si Grup EPR, psiholog,  psihoterapeut adulti, copii si adolescenti si profesor consilier, gradul I.

    Despre Caterina

    Sunt momente în care, atunci când privim retrospectiv pentru a conștientiza mai bine motivațiile conștiente și inconștiente care ne-au determinat să alegem un anumit parcurs în evoluția noastră să concluzionăm că, o parte dintre căutările noastre au răspuns unor întrebări de ordin personal și, pe de altă parte, unor dileme profesionale.

    Formarea în terapia familială psihanalitică a însemnat, pentru mine, găsirea unor răspunsuri atat în plan personal cât și in plan profesional. Cum spunea F. Mauriac în Viața lui Racine, “cine nu s-a dedat, oare, unor căutări febrile în privința propriei familii, citind cu ardoare corespondențe vechi, în speranța de a descoperi la cei dispăruți, ceva din propriul său mister?”.

    Am înțeles, după câțiva ani de formare, că terapia psihanalitică grupală și, în special familială, necesită timp. Un timp suficient de îndelungat nu doar pentru achiziția cunoștințelor și conceptelor teoretice, cât, mai ales, un travaliu de grup care s-a realizat în grup la începuturile lui 2008, când Rosa Jaitin a venit în România pentru a începe formarea.

    Ne adunasem un grup de oameni, fiecare cu alt parcurs academic, cu alte tipuri de experiențe clinice, fiecare cu particularitățile sale psiho-individuale. 

    Citește mai mult

    Ceea ce era interesant a fost faptul că, am reușit, într-un timp relativ scurt, să găsim o sarcină comună, sa suportăm împreună tensiunea intra-grupală și să punem în funcțiune un dispozitiv de formare.

    Rosa Jaitin ne-a transmis cele două curente de gândire care au participat la formarea ei de-a lungul anilor: cel al școlii psihanalitice franceze și cel al școlii de gândire argentiniene, aducând cu ea dubla sa origine, moștenirea culturală, socială, psihanalitică a acestor țări. Ne-a pus în legătură, în anul următor cu colega sa, Christiane Joubert, doctor în psihopatologie clinică, psihanalistă de cuplu, familie și grup.

    Atât Rosa cât și Christiane ne-au pregătit pentru ceea ce înseamnă lucrul cu o familie sau cu un cuplu în co-terapie, împreună cu un coleg. Ceea ce am experimentat în al doilea an de formare a fost recunoașterea faptului că, în cazul unor familii problematice, relațiile interpersonale dintre cei doi terapeuți care lucrează împreună sunt aboslut esențiale pentru analizarea tuturor tipurilor de situații imprevizibile care apar într-o familie aflată în tratament.

    În acest spațiu tranzițional, legăturile dintre noi s-au articulat în plan simbolic cu ceea ce Rosa și Christiane ne-au transmis într-o etapă inițială. Ceea ce aflam, experimentam, trăiam era nou și diferit față de tot ceea ce învățasem până atunci în anii de facultate, la alte cursuri, conferințe, simpozioane sau din schimburile cu alți profesioniști.

    Unul dintre conceptele și, ulterior, modalitățile de a gândi care m-au însoțit tot timpul de atunci încoace este cel de ascultare psihanalitica a grupului familial. În grupul de formare apăreau cel mai des întrebarile legate de: cum putem asculta un grup familial, cum putem analiza legăturile dintre membrii unei familii, ce facem cu familiile care nu manifestă niciun proces de elaborare mentală și multe altele. “L’ecoute” în limba franceză are un alt sens decât “a asculta” din limba româna care presupune un tip de obediență, de supunere. Nu este același lucru nici cu mai nou folosita expresie “ascultare activă” care înseamnă să asculți cu atenție interlocutorul pentru a te asigura că ai înțeles ceea ce spune, pentru a-i da un răspuns în cunoștință de cauză, logic, rațional.

    “L ecoute psychanalytique du groupe” semnifică o postură în care se află analistul care îi permite să condenseze senzații, trăiri emoții, fantasme, gânduri pentru a le putea, ulterior, restitui prin cuvânt celorlalți membri ai grupului după ce a trecut toate acestea prin filtrul subiectivității personale.

    Propriu-zis, alegeam, asociind liber, terapeutul, părinții, copiii, bunicii, alte rude sau persoane importante pentru scena inițială. Construiam o familie imaginară, fiecare aducând o părticică din sine și puneam laolaltă, în circulația fantasmatică ceva ce aveam să întâlnim ulterior in realitate.

    Apăreau întrebările de tipul: Cine este pacientul în această familie? Cum putem recomanda un dispozitiv de cuplu atunci când cererea este făcută pentru un copil și în ședințele preliminare apărea că el este portavocea suferinței cuplului respectiv? Cum putem lucra cu violența sau cu comportamentele distructive ale căror manifestări au loc în ședință? Ce înseamnă cadru? Cum lucrăm cu secretele de familie, doliile neelaborate, angoasele arhaice, ce poate fi interpretat și când pentru a fi auzit și pentru a dobândi un sens?

    În grupul de lucru (grupo operativo), în această arie imaginară co-construită, am avut șansa să gândim, sa formulăm ipoteze, pregătindu-ne pentru lucrul cu realtitățile psihologice ale unei familii.

    Lucrul în grup a permis circulația fantasmatică în care fiecare dintre noi și-a dezvoltat, în anii de formare un tip de libertate interioară de gândire și a avut acces la libertatea de gândire a celuilalt, având ca scop dezvoltarea capacității de a lucra cu suferința pe care o aduce familia în terapie. Toate acestea s-au întâmplat în cadrul unui proces de afiliere la terapia familială psihanalitică.

    Am încheiat formarea în psihanaliza legăturilor de grup și familie susținând un memoriu de validare în cadrul Apsylien. Sunt membru fondator al Asociației Romane de Psihanaliză de Grup și Familie E. P.-Riviere.

    Sunt în formare în psihoterapia psihanalitică în cadrul Asociatiei Insight pentru promovarea psihanalizei teoretice și clinice.

    În prezent lucrez în psihoterapie individuală cu adulţi, copii şi adolescenţi, la cabinet, precum şi în psihoterapie la distanţă – prin telefon şi terapie online (Skype, WhatsApp). De asemenea, sunt profesor consilier, gradul I la Liceul de Arte “Marin Sorescu ” din Craiova unde predau discipline socio-umane (psihologie).

    Psih. Caterina Popescu

    Email: caterina_popescu@yahoo.co.uk

    Membru Titular – Psih. Alina Iliescu

    Psihanalist de familie, grup, cuplu, copii, personality profiler si cercetator in psihologie in domeniul inteligentei artificiale.

    Despre Alina

    In grupul de formare in Psihanaliza legaturii de familie si grup am participat inca de la inceput cand au fost primele vizite ale Rozei Jaitin si ale lui Christiane Joubert in Romania. Ma mandresc cu faptul, ca am avut norocul, sa fac parte din membrii fondatori ai Asociatiei EPR.

    Acesta specializare mi-a schimbat total si iremediabil modul de a lucra in terapie. Daca pana atunci vedeam lucrurile din perspectiva individului cu un unghi de 90 de grade, viziunea s-a schimbat si am inceput sa vad lucrurile global din perspectiva familiala si grupala, intr-o variatie de 360 de grade.

    Am inteles cat de important este sa includ si familia din care face parte individul si mostenirile transgenerationale, si secretele si criptele familiale si toata multimea de oameni care vin din spate, deoarece ‘’noi nu suntem niciodata singuri, suntem noi cu tot neamul’’. In acesta formare am urmat un drum frumos cu multe lucruri de descoperit.

    Citește mai mult
    • Anii de lucru la cabinet m-au invatat cat de important este sa fii aproape de oameni pentru a-i ajuta

    La cabinet lucrez cu bebelusi, copii, adolescenti, cupluri, familii, grupuri de parinti, grupuri de educatori, institutii si firme. Lucrez singura si in coterapie cu alti colegi. De-a lungul timpului am descoperit ca sunt pasionata de cercetare psihologica in domeniul inteligentei artificiale si am adaugat si acest parcurs la dezvoltarea carierei mele. Imi doresc sa evoluez constant in acest domeniu fascinat la psihicului uman, calatorie care ma implineste si ma provoaca sa invat tot timpul.

    • Ce inseamna “a alina” – a linisti, a calma, a consola?

    Pasiunea si interesul pentru psihicul uman si nevoia de a ajuta oamenii mi-au calauzit pasii spre meseria de psihanalist de familie, copii, cuplu, grup, apoi personality profiler. Numele este important deoarece ne povesteste despre noi si scopul nostru in viata. Al meu povesteste ca sunt potrivita sa: linistesc, calmez, consolez, sa alin durerea si disconfortul celor care au nevoie de ajutorul meu.

    Pe parcurs am descoperit pasiunea pentru cercetare in psihologie in domeniul inteligentei artificiale si asa a aparut nevoia de a inventa ceva nou, revolutionar in acest domeniu al psihologiei. Proiectele initiate si create de mine si echipa ARI au ca scop de a ajuta inteligenta artificiala sa interactioneze cu oamenii si de-a ajuta oamenii sa isi indeplinesca cele mai importante nevoi: nevoia de autocunostere si evolutie personala, nevoia de a fi iubiti si a ne intemeia o familie, nevoia de sexualitate, nevoia de a munci si nevoia de a socializa.

    • Studii si specializari

     Doua facultati, doua mastere si 5 specializari in psihanaliza, toate formeaza o specializare globala si complexa asupra psihicului uman iar in total se acumuleaza 54 de ani de scoala. Prima specializare este in psihanaliza copilului si adolescentului, a doua in psihanaliza cuplului, a treia in consiliere si psihoterapie psihanalitica pentru adulti, a patra in psihanaliza familiei, a grupului si a institutiilor, iar ultima in psihodrama.

    • Asociatiile de psihanaliza – cele mai importante in care sunt membra

    Sunt membru titular in Asociatia Romana de Psihanaliza a Legaturilor de Familie si Grup “Enrique Pichon Riviere” din Romania, membru in Asociata de psihanaliza a legaturilor de familie, cuplu si grup Apsylien din Franta si membru in Asociatia Internationala de Psihanaliza de Cuplu, Familie si Grup si  membru delegat in Federatia Europeana de Psihoterapie psihanalitica.

    • Ce am creat in domeniul de cercetare psihologica cu aplicatii in inteligenta artificiala?

    Algoritmul Personalitatii si Compatibilitatii aplicat in Inteligenta Artificiala. La nivel mondial este cel mai complex algoritm creat pe partea de inovatie psihologica in domeniul profilarii personalitatii. Face milioane de compatibilitati si corelatii de date intre oameni. Un algoritm de calcul care analizeaza personalitatea umana din 500 de unghiuri pentru a profila personalitatea. Algoritmul creat de mine poate fi integrat de orice Inteligenta Artificiala sau Robot pentru a putea citi, a intelege, a face compatibilitatea si a relationa cu oamenii mult mai eficient. In acest moment paralel cu activitatea la cabinet, conduc si echipa de cercetare in psihologie formata din 100 de psihoterapeuti si creez urmatoarele algoritme din proiectele ARI.

     

    Studii detaliate

    Master: Psihoterapii psihanalitice, Universitatea Hyperion, Bucuresti.

    Universitatea Titu Maiorescu, Facultatea de Psihologie, Bucuresti.

    Master: Tehnici de comunicare si influente psihosociale in societate, (Comunicare si manipulare in societatea contemporana) Universitatea Titu Maiorescu, Bucuresti.

    Universitatea „Transilvania” Brasov, Facultatea de Stiinte Economice, Sectia Finante Asigurari.

    Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri” specializarea chimie-biologie din Bacau.

    Specializari psihoterapie:

    1. Formare psihanaliza familiei
    2. Formare psihanaliza de cuplu
    3. Psihodrama Clasica Moreniana
    4. Stagiu practic copii centre plasament, gradinite, scoli
    5. Stagiu clinic psihopatologie la Spitalul Clinic de psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia
    6. Psihanaliza si psihoterapia copilului si adolescentului
    7. Consiliere psihodinamica (psihanalitica)
    8. Analiza didactica – analiza personala
    9. Terapie sistemica de cuplu, copil si familie
    10. Curs hipnoza clinica si relaxare

    Specializari detaliate

    1. Formare psihanaliza familiei in limba franceza (curs de formare acreditat la nivel European).

    Formatori: Rosa Jaitin este doctor in psihologie clinica si psihanalist de grup si de familie. De origine argentiniana, a fost profesor la universitatea din Buenos Aires si acum este profesor asociat la universitatea Paris V. De asemenea, este secretar cu afaceri internationale a Societatii Franceze de Terapie Familiala Psihanalitica (ARTFP) si director al Apsylien (Asociatia de Psihanaliza a Legaturilor).

    Christiane Joubert este doctor in psihologie clinica si psihologia legaturilor de cuplu, profesor conferentiar in cadrul Universitatii Lyon II, secretar adjunct al Societatii Franceze de Terapie Psihanalitica a Familiei (SFTFP) si membru Apsylien (Asociatia de Psihanaliza a Legaturilor).

    1. Formare in psihanaliza de cuplu (curs de formare acreditat de COPSI – Colegiul Psihologilor din Romania si acreditat la nivel European). Curs de formare organizat de ARPCF – Asociatia Romana de Psihanaliza de Cuplu si Familie in parteneriat si sub egida A.P.S.Y.L.I.E.N REC Asociatia de Psihanaliza a Legaturilor – Cercetare – Invatamint – Clinica, din Franta.

    Formatori: Rosa Jaitin este doctor in psihologie clinica si psihanalist de grup si de familie. De origine argentiniana, a fost profesor la universitatea din Buenos Aires si acum este profesor asociat la universitatea Paris V. De asemenea, este secretar cu afaceri internationale a Societatii Franceze de Terapie Familiala Psihanalitica (ARTFP) si director al Apsylien (Asociatia de Psihanaliza a Legaturilor).

    Christiane Joubert este doctor in psihologie clinica si psihologia legaturilor de cuplu, profesor conferentiar in cadrul Universitatii Lyon II, secretar adjunct al Societatii Franceze de Terapie Psihanalitica a Familiei (SFTFP) si membru Apsylien (Asociatia de Psihanaliza a Legaturilor).

    1. Formarea in Psihodrama Clasica este organizata in cadrul Centrului Roman de Psihodrama Clasica – Asociatia Romana de Psihodrama Clasica.

    Formatori: Coordonator Grup Dezvoltare Personala – psih. psihoterapeut Stefania D.Nita, Formare continua in: Psihodrama Clasica Moreniana, Psihanaliza si Psihoterapie Psihanalitica Supervizor Grup Dezvoltare Personala – psih. psihoterapeut formator Radu Vulcu, Presedinte Asociatia Romana Psihodrama Clasica.

    1. Stagiu practic de formare in problematica traumei precoce si a traumei de atasament la copii din centre de plasament, gradinite si scoli, organizat de Fundatia Internationala pentru Copil si Familie (FICF) acreditata de CPR ca institutie formatoare (curs de formare acreditat de COPSI).

     Formator: Andrei Constantinescu – Psiholog Principal, Fundatia Internationala pentru Copil si Familie.

    1. Stagiul clinic – psihopatologie de formare organizat de Fundatia Generatia si Centru de formare initiala si continua in psihanaliza si psihoterapia copilului si adolescentului – Bucuresti (stagiu clinic acreditat de COPSI).

    Coordonatori: Camelia Petcu – Sef sectia clinica psihiatrie I Spitalul Clinic de psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia. Asistent universitar, medic principal psihiatru, doctor in stiinte medicale, competente in psihoterapie si psihanaliza.

    Simona Trifu – psiholog, medic rezident psihiatrie sectia I, asistent cercetare, doctor in stiinte.

    1. Formare psihanaliza si psihoterapia copilului si adolescentului, curs organizat de Fundatia Generatia si Centru de formare initiala si continua in psihanaliza si psihoterapia copilului si adolescentului – Bucuresti (curs de formare acreditat de COPSI).

     Formatori : drd. psih. Veronica Sandor , psih. Andrei Constantinescu , psih. Magda Ionescu, dr psih. Corneliu Irimia, drd. psih. Daniela Luca, drd. psih. Rodica Matei, drd. psih. Sorina Patrascu, dr. Camelia Petcu, psih. Irina Predutoiu, dr. Simona Trifu.

    1. Formare consiliere psihologica (cu orientare psihodinamica), curs organizat de Asociatia de Consiliere Psihologica din Bucuresti si realizat in partenariat cu Fundatia Internationala pentru Copil si Familie – Bucuresti, (curs de formare acreditat de COPSI).

     Formatori : psih. Matei Georgescu, psih. Magda Ionescu, dr. psih. Corneliu Irimia, psih. Irina Predutoiu.

    1. Analiza didactica – analiza personala cu Bogdan Lucaciu – Psihoterapeut formator si supervisor psihoterapie psihanalitica. Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica, membru al Comisiei de Psihologie Clinica si Psihoterapie a Colegiului Psihologilor din Romania. „Grandparent” al Federatiei Romane de Psihoterapie. Cercetator la Institutul de Neurologie si Psihiatrie Bucuresti.
    1. Specializare – Terapie sistemica de cuplu, copil, familie.

     Formatori : Cristian Petrescu – psiholog terapeut, Presedintele Asociatiei de Consiliere si Terapie a Familiei din Romania – ACTF si Andreea Muraru, Psiholog terapeut, formator terapia familiei

    1. Curs hipnoza – formare acreditata de catre Colegiul Psihologilor din Romania ca si curs de formare profesionala continua.

    Formatori: Jeno-Laszla Vargha, psihoterapeut formator si supervizor hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie Ericksoniana.

    Krisztina Gabriella Szaba, psihoterapeut formator si supervizor hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie Ericksoniana.

    Psih. Alina Iliescu

    Email: alina@iliescu.ai

    Membru Titular – Psih. Simona Elena Popa

    Psihoterapeut – psihodramă clasică, psihoterapeut psihanalitic sub supervizare, psihanaliza legăturii de grup și familie, psihanaliză relațională (în formare), desen oniric. Terapie individuală, terapie de cuplu și familie, grup, copii, adolescenți și adulți.

    Despre Simona

    Psiholog educațional – consiliere școlară și vocațională, dezvoltare personală, consiliere și mediere conflicte instituții educaționale. Programe educaționale de dezvoltare personală pentru copii și adolescenți, ateliere de sensibilizare a părinților în ascultarea și înțelegerea copiilor, ateliere de formare continuă pentru cadrele didactice.

    Autor de manuale de consiliere și dezvoltare personală: Manual de Consiliere si dezvoltare personala pentru clasele a II-a, V-VIII, Caiet de activități de dezvoltare personală pentru gimnaziu. 

    Membru titular Asociația Română de Psihanaliza Legăturilor de Familie și Grup, membru în Asociația Română de Psihodramă Clasică, fondator Centrul de psihoterapie și dezvoltare personală Didier Anzieu, membru în Asociația Română de psihodramă clasică.

    Practică profesională

    Centrul de psihoterapie și dezvoltare personală Didier Anzieu (Uniscan Grup Educațional)/Cabinet individual de psihologie.

    Citește mai mult

    Studii

    Facultatea de litere, specializare română-engleză

    Facultatea de Psihologie și științele Educației, specializare psihologie

    Master în Managementul și evaluarea organizațiilor și programelor educaționale;

    Master în Psihanaliză (în curs)

    Formare în psihoterapie Psihodramă clasică (Asociația Română de psihodramă clasică)

    Formare în psihanaliza legăturii de grup și familie (Apsylien Lion, Franța/Asociația Română de psihanaliza legăturii de grup și familie Enrique Pichon Riviere)

    Formare în psihanaliză relațională (în curs) – Asociația pentru psihanaliză relațională Insight.

    Psih. Simona Popa

    Email: simona.popa@uniscan.ro

    Membru Afiliat – Psih. Levitchi Cristiana

    Psihoterapeut – psihodramă clasică, psihoterapeut psihanalitic sub supervizare, psihanaliza legăturii de grup și familie, psihanaliză relațională (în formare), desen oniric. Terapie individuală, terapie de cuplu și familie, grup, copii, adolescenți și adulți.

    Despre Cristiana

    Experienta Profesionala

    Trainer formator – Program de formare profesionala pentru 32 consilieri scolari, in cadrul proiectului „EDU C.A.T – Calitate, asistenta si training in educatie prin Asociatia „Centrul de informare si documentare pentru integrare europeana si dezvoltare durabila ”

    Formator, psihologie clinica, psihoterapie, Asociatia Expert Psy, Bucuresti, Sustinere workshop-uri de formare continua in psihologie clinica acreditate de CPR, psihoterapie, dezvoltare personala

    Psihoterapeut, psiholog clinician, coach, nlp, trainer

    Psiholog clinician, Spitalul “Dr V Gomoiu”: psihodiagnostic si evaluare clinica, evaluare psihologica asociata activitatilor cu cupluri, familii, sau a altor grupuri, evaluarea contextului familial, profesional, social economic, cultural in care se manifesta problemele psihologice. Interventie, asistenta si consultanta psihologica:educatie pentru sanatate, promovarea sanatatii si a unui stil de viata sanatos, prevenirea imbolnavirilor, elaborarea, implementarea si monitorizarea si evaluarea programelor de promovare a sanatatii si prevenirea imbolnavirilor, la nivel individual, de grup, comunitar si guvernamental, consiliere si terapie suportiva, optimizare si dezvoltare personala, practica cu studentii 

    Citește mai mult

    Educatie si Formare

    2014 – 2018  – Formare in Psihanaliza Legaturilor de familie si grup, Asociatia de Psihanaliza Legaturilor de familie si grup, Enrique Pichon Riviere

    2012-2013 Curs formare profesionala continua in terapie sistemica, cuplu, copil, familie Asociatia de Consiliere si Terapie a familiei

    2010-2011 Formare in constelatii familiale – formator ghestalt psihoterapeut Barbara Morgan

    2009 Formare nivelul 1 Brainspotting, formator psihoterapeut Mario Salvador, Asociatia Romana de Analiza Tranzactionala

    2009 Formator certificat de Ministerul muncii, familiei si egalitatii de sanse, Ministerul educatiei, cercetarii si tineretului

    2008-2009 Practicant Coach si NLP resonanz Institutul Kutschera, Austria

    2007- 2013 Formare in Analiza Tranzactionala – Asociatia Romana de Analiza Tranzactionala

    2003-2004 Practicant in Programare Neurolingvistica, formator psihoterapeut Peter Muranyi International NLP Foundation

    2003 –2004 Speciazare postuniversitara in Comunicare si Managementul resurselor umane, Universitatea Bucuresti – Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii

    2002-2007 Formare in psihoterapie Adleriana – Asociatia de psihologie si psihoterapie Adleriana din Romania

    2001-2005 Formare in psihoterapie Experientiala a Unificarii – Societatea de psihoterapie Experientiala Romana (Centrul de dezvoltare personala, consiliere si psihoterapie experientiala – Universitatea Bucuresti) in colaborare cu Asociatia Psihologilor din Romania si Colegiul Consilierilor si Psihoterapeutilor din Romania

    2000-2001 Specializare postuniversitara in psihodiagnostic si psihoterapie experientiala – Societatea de psihoterapie Experientiala Romana (Centrul de dezvoltare personala, consiliere si psihoterapie experientiala – Universitatea Bucuresti) in colaborare cu Asociatia Psihologilor din Romania si Colegiul Consilierilor si Psihoterapeutilor din Romania

    1992-1997 Universitatea Bucuresti, Universitatea Bucuresti – Facultatea de Sociologie, Psihologie si Pedagogie, Sectia Psihologie

    Publicatii

    Am colaborat cu diverse reviste, ziare de-a lungul timpului (Revista Psihologia Azi – redactor colaborator)

    Revista Cafe Gradiva (in prezent) – revista de psihanaliza, psihoterapie, cultura si societate

    Autoare a cartilor de specialitate (in unele din carti am prezentat cazuri de psihologie clinica, interventie psihoterapeutica si am folosit concepte, idei, metode din psihoterapie adleriana, psihoterapie experientiala si a unificarii, analiza tranzactionala, nlp)

    Istorii – Cazuri terapeutice istorisite inedit, reeditata , Editura ExpertPsy, 2015

    Vorbe fara glas. Cum sa facem fata pierderilor, separarilor si violentelor din viata noastra (despre dolii si pierderi), in colaborare cu Toma Clara, editura Ascendent, 2009, reeditata la Editura ExpertPsy in 2015

    Acolo unde poti fugi de tine si de viata ta, O incursiune in lumea dependentelor si a comportamentelor adictive, impreuna cu Toma Clara, editura Ascendent, 2013.

    Despre iluzii, mituri, amagiri (despre bani, moarte relatii de cuplu), impreuna cu Toma Clara, editura Ascendent, 2011 Premiul stiintific pe 2011 al ARAT (Asociatia Romana de Analiza Tranzactionala recunoscuta de European Association of Transactional Analysis)

    Joc de carti in Doi pentru Amindoi si Mic ghid de reenergizare a relatiei de cuplu (dezvoltare personala pentru cuplu) impreuna cu Toma Clara, editura Ascendent, 2010

    Istorii la o cafea cu ciocolata – Cazuri terapeutice istorisite inedit – colectia Ascendent Psihologic, editura Ascendent 2007

    Istorii la umbra unor castele vechi – Cazuri terapeutice istorisite inedit – colectia Ascendent Psihologic, editura Ascendent 2007

    Istorii cu parfum de leandri – Cazuri terapeutice istorisite inedit – colectia Ascendent Psihologic, editura Ascendent 2008

    Si Dumnezeu poarta negru uneori, Cazuri de psihoterapie si psihologie clinica, Editura Ascendent, 2006

    Sustinere workshopuri in cadrul Asociatiei Expert Psy

    Evaluarea clinica a copilului cu tulburari somatoforme, de adaptare si alte tulburari diagnosticate in perioada de sugar si copilarie

    Tehnici de interventie psihologica primara in tulburari anxioase si somatoforme

    Evaluare si interventie in familie prin metode si tehnici psihodinamice

    Tehnici de interventie psihologica primara in situatii de pierderi si doliu

    Tehnici de interventie psihologica primara in cuplu

    Distinctii

    Premiul stiintific pe 2011 din partea Asociatiei romane de Analiza Tranzactionala recunoscuta de European Association of Transactional Analysis

    Afilieri

    Membra in Asociatia pentru psihologie si psihoterapie Adleriana din Romania

    Membra in Asociatia Romana de Analiza Tranzactionala

    Membra in Asociatia de Psihanaliza Legaturilor de familie si grup „Enrique Pichon Riviere”

     

    Psih. Levitchi Cristiana

    Email: crisalevitchi@sensart.ro

    Membru Afiliat – Psih. Ioana Cozma

    Psiholog educational, psihopedagog, psihoterapeut de grup şi famile în supervizare, psihoterapeut in formare în psihanaliză relațională, consiliere educațională, psihoterapie individuală, de cuplu și familie.

    Despre Ioana

    Din februarie 2016  până în prezent sunt Fondator Educaţional Development Help. Psiholog educational, psihopedagog, psihoterapeut de grup şi famile în supervizare, psihoterapeut in formare în psihanaliză relațională, consiliere educațională, psihoterapie individuală, de cuplu și familie.

    Din februarie 2018 până în februarie 2021 – Grădiniţa Castelul Bucuriei

    Psiholog educational – Activităţi de evaluare psihopedagogică a copiilor din grădiniţă, consiliere părinţi, susţinere ateliere de dezvoltare personală copii, coordonare grup de educatoare de analiză a practicii în gradiniţă.

    Din februarie 2017 până în iunie 2020 – Grădiniţa Nicoland

    Psiholog educational – Activităţi de evaluare psihopedagogică a copiilor din grădiniţă, consiliere părinţi, susţinere ateliere de dezvoltare personală copii, coordonare grup de educatoare de analiză a practicii în gradiniţă.

    Din 2014 până în 2016 – Fundaţia Angels Down Friends

    Psihopedagog voluntar – Activităţi specifice terapiei ocupaţionale pentru copiii cu Sindrom Down

    Citește mai mult

    Experienta profesionala

    Din mai  2014 până în august 2014 – Asociaţia Help Mălin

    Psihopedgog voluntar – Activităţi de voluntariat specifice terapiei ocupaţionale pentru copiii cu autism

    Din octombrie 2013 până în iunie 2013 – Fundaţia Învingem Autismul

    Psihopedgog voluntar – Activităţi de voluntariat specifice terapiei ocupaţionale pentru copiii cu autism

    Din octombrie 2012 până în mai 2013 – Asociaţia  Natională a Surzilor din România

    Psihopedagog voluntar – Practică psihopedagogică

    Educatie si formare

    Din 2020 până în prezent, Asociația INSIGHT – Asociația pentru promovarea psihanalizei teoretice și clinice, psihoterapeut în formare în psihanaliză relațională.

    Din 2019 până în prezent

    Supervizor: Anca Ganciu, psihoterapeut psihanalitic de cuplu şi familie

    Supervizare psihanalitică individuală

    Din 2016 până în 2017

    Supervizor: Claudiu Ganciu, psihanalist, membru SRP

    Supervizare psihanalitică individuală

    Din 2016 până în 2018

    Asociaţia Română de Psihanaliza Legăturilor de grup „Enrique Pichon Riviere”

    Formare în psihanaliza legăturilor de grup şi familie

    Din iunie 2016 pînă în ianuarie 2020

    Corneliu Irimia, psihanalist, doctor în psihologie, membru IPA, membru formator SRP

    Analiză personală cu frecvenţă de 3sed/săpt

    Din 2015 până în 2017

    Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei

    Master Psihopedagogia Şcolii Incluzive

    In 2016

    Ministerul Educaţiei Nationale şi Cercetării Stiinţifice – Picon Training Center

    Formare profesională – Consiler pentru dezvoltare personală

    Din octombrie 2014 până în iunie 2015

    Sens Clinique – Cabinet psihologic Daniela Marinescu

    Program de practică în psihologie clinică, consiliere şi psihoterapie

    Din 2012 până în 2015

    Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei

    Studii licenţiale în Psihopedagogie Specială

    Din 2011 până în 2016

    Psiholog specialist Daniela Marinescu, fondator Sandplay Academy

    Dezvoltare personală prin terapia sandplay

    Din 1994 până în 1998

    Academia de studii economice – Secţia Comerţ

    Licenţă în ştiinţe economice

    Din 1988 până în 1992

    Liceul teoretic Gheorghe lazăr

     

    Conferinte

    Zilele Enrique Pichon Riviere, ed III, Orăştie 2015

    Zilele „Enrique Pichon Riviere” – 2016 – Corp, Gândire, Simţire

    Zilele „Enrique Pichon Riviere” – 2018 – Violenta, Distrugere, Reparaţie

    EFPP Conference, Social Traumata, Belgrad, Serbia, 2018

    Setting variations: Psihoanalysis with couples and families, Napoli, Italia, 2019

    Bilingvia, ed. I, Dorinţă şi suferinţă, Chişinău Moldova, 2019

    Colloquio Tempo e Familia, Lisabona, 2019

    Seminarii

    Normality and Patology in adolescence, Michel Vincent, Luis Rodriguez de la Sierra, Fundația Generația, București, România

    Adolescence and Body-Ego » Robin Anderson, Fundația Generația, București, România

    What can we learn as adult analysts from the children analysis?, Luis Rodriguez de la Sierra, Fundația Generația, România

    Maillage, remaillage, demaillage, dr. Pierre Benghozi, București, România

    In prezent lucreaz la Educaţional Development Help unde ofer servicii de consilere psihologică şi psihoterapie pentru copii, cupluri şi familii. De asemenea, colaborez cu două grădiniţe particulare unde ocup funcţia de psiholog.

    Psih. Ioana Cozma

    Email: ioanacozma74@yahoo.ro

    Membru Afiliat – Psih. Liliana Radulescu

    Psihoterapeut psihanalitic sub supervizare, psihanaliza legăturii de grup și familie si traducator rusa pentru conferinte de psihologie.

    Despre Liliana

    Am participat activ la  organizarea si desfasurarea conferintei Bilingvia de la Chisinau din 2019. 

    Am fost  unul din initiatori ai participarii colegilor vorbitori de rusa la prima editie online a Zilelor EPR si am participat la organizarea si desfasurarea evenimentului. 

    Mentin si facilitez legatura dintre Asociatia EPR si reprezentantii asociatiilor de profil din tarile din spatiul postsovietic.

    Psiholog, psihoterapeut  în formare, traducător de limba rusă 

    Am absolvit în anul 1997 facultatea de Litere, specializarea limba și literatura rusă, – Universitatea de Stat din Chișinău, Moldova

    În anul 2010 am absolvit facultatea de psihologie – Universitatea Hyperion București

    Din anul 2002 până în prezent am lucrat ca traducător de limba rusă în regim de freelancing.   

    Citește mai mult

    În anul 2013 împreună cu 2 psihoterapeuți, reprezentanți ai Asociației EPR am mers pentru 2 săptămâni în Kazahstan, orașul Pavlodar pentru a facilita predarea noțiunilor din psihologia legăturilor la Facultatea de psihologie din cadrul Universității locale. Acesta a fost practic primul contact direct al asociației cu spațiul postsovietic. 

    Apoi în 2015 Asociația, prin Claudiu Ganciu, a stabilit contact cu Comunitatea Psihoterapeuților din orașul Almaty, Kazahstan. Astfel a fost lansat un proiect mai amplu de formare în psihoterapia psihanalitică a legăturilor care a durat mai mult de 3 ani. Am avut  o perioadă preliminară de interviuri  pe skype cu participanți, apoi au urmat întâlniri lunare cu grupul și vizite anuale de 2 săptămâni a echipei din România pe care o însoțeam  în calitate de translator. 

    Pot spune, că felul acesta psihanaliza a venit către mine. Deoarece în continuare am fost  invitată să urmez un curs de formare în psihanaliza legăturilor aici în România pentru a cunoaște mai bine terminologia. Am început să traduc și materiale scrise, teoretice și clinice. 

    Tot din anul 2015 am participat la școlile de vară Zilele Enrique Pichon Riviere organizate de Asociația Română PLGF EPR, iar în anul 2018 la școala de vară de la Bușteni au participat doi colegi psihoterapeuți din Almaty, Kazahstan și așa a început activitatea mea în calitate de organizator și traducător la aceste evenimente anuale. 

    Am colaborat în calitate de traducător în coterapie la un caz de terapie de cuplu împreună cu psihoterapuetul Claudiu Ganciu și la supervizarea colegilor din Almaty în terapia de cuplu împreună cu psihoterapeutul Anca Ganciu. Astfel, în anul 2019 la școala de vară a Asociației EPR am susținut lucrarea Traducător în terapie și am aplicat pentru a adera în calitate de membru la Asociație. 

    În aprilie anului 2019 Asociația Română PLGF EPR în colaborare cu Asociația din Moldova, AIPCF a organizat și desfășurat prima conferință internațională Bilingvia care a avut loc la Chișinău. Am participant ca organizator și traducător la acest eveniment la care au fost invitați specialiști din Rusia, Moscova, astfel a început colaborarea cu Societatea de Psihoterapie Psihanalitică de la Moscova.  Articolul Efracția corpului și copii decreței din perioada comunismului prezentat la conferință de Alina Iliescu tradus în limba rusă a fost publicat în revista electronică a Institutului de psihologie practică și psihanaliză, Moscova.  

    În anul 2020 în care școala de vară s-a desfășurat on-line, am participat activ la organizarea acestui eveniment, deoarece numărul participanților – vorbitori de limba rusă a crescut considerabil și în acest mod a început colaborarea cu specialiștii din Siberia, cu Asociația psihologilor și consultanților din Siberia, Irkutsk. În prezent avem un grup de supervizare on-line cu psihoterapeuții din Irkutsk. 

    De asemenea, din anul 2020 a fost lansat cursul de formare cu grupul de psihoterapeuți din Ucraina în cadrul căruia particip ca traducător la sesiunile lunare de formare. O parte din grup participă la întâlnirile lunare de supervizare în psihoterapie psihanalitică de cuplu și familie. 

    În octombrie 2020 am promovat și am facilitat participarea colegilor – vorbitori de limba rusă la Congresul Internațional AIPCF. Am tradus pentru site-ul congresului articolele prezentate de Rene Kaes, Ezequiel A. Jaroslavsky. Ana Nicolo, Andre Carel, Pierre Benghozi, Irma Morosini, Maria Lucia de Souza Campos Paiva.

    Din toamna anului 2021 urmez cursurile de formare în psihanaliza relațională desfășurate de Asociația Insight, România. 

    De peste doi ani sunt în analiza personală cu frecvența de 3 ori pe săptămână. La debutul pandemiei am început practica în psihoterapie. 

    Psih. Liliana Radulescu

    Email: ilianaradulescu261@gmail.com

    Membru Afiliat – Psih. Smaranda Grosu

    Psihoterapeut in psihanaliza legăturii de grup și familie, in analiza existențială și logoterapie, in terapia cuplului, familiei și copilului. Terapie individuala – pentru copii, adolescenți și adulți.
    Terapie de familie și de cuplu si grup.

    Despre Smaranda

    Educatie si formare profesionala

    1991-1994 – Sectia de Psihologie – Facultatea de Psihologie-Filozofie a Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

    Bursa Tempus – Facultatea de Psihologie, Universitatea Sunderland, UK, 2003                                                                 

    Specializari post – universitare

    Psihoterapia  psihanalitică a  legăturilor  de familie și de grup – Asociația de Psihanaliză a Legăturilor de Familie și de Grup Enrique Pichon-Riviere, București, 2014-2018.

    Analiza existențială și logoterapia  – Societatea de Analiză Existențială și Logoterapie, Cluj-Napoca, 1999-2003.  Psihoterapeut analitic-existențial.

    Studii în Romania (1999-2003), Germania 2001, Elveția, 2003.

    Programare neuro-lingvistică.  Master NLP, București, 2002-2004.

    Terapia familiei, cuplului și copilului , Institutul Terapia Sistemică de Familie, București, 2012. 

    Citește mai mult

    Specializare in EMDR  nivel 1, București, 2004.

    Formator  – Schultz Consulting, București, 2007.

    Coach – Institutul NLP Kutschera Resonanz Viena, București, 2008-2009.

    Seminarii  de: analiza tranzacțională, psihodramă si psihologia muncii.

    Prezentarea activitatii mele profesionale    

    1995-2004 – psiholog la Cabinetul auto al Scolii de soferi Ilioara, Bucuresti

    2001-2014 – psiholog psihoterapeut – Centrul Medical Unirea, Regina Maria  

    2008-2016 – psiholog psihoterapeut – Cabinet Individual de Psihologie Smaranda Grosu

    2015- prezent  – psiholog psihoterapeut – SC Armonia Consult SRL

    Conferinte                              

    Congres de Analiză Existențială și Logoterapie – Jebel, 2001. Predeal, 2005, 2006, 2017, 2018.

    Conferință de Psihiatria Copilului și Adolescentului – Spitalul Obregia, București.

    Congres de Psihanaliză a Legăturilor de Cuplu și de Familie – Sulina 2014, Rășinari 2015, Orăștie 2016, Retezat 2017.

    Bușteni 2018, Vama Suceava 2019, București 2020.

    Conferința de Psihanaliză de Cuplu și de Familie – Hyeres, Franța, 2015.

    Conferința Națională de Psihotraumatologie, Facultatea de Psihologie și Științele Educatiei, București, 2016.

    Conferință de Terapia Tulburărilor din Spectrul Autist – Spitalul Titan, București.

    Conferința de Terapia Familiei – Timișoara, 2003.

    Conferința Naționala de Analiză Tranzacțională, București, 2009.

    Conferința Națională de Psihologie – Cluj Napoca, 2006.

     

    Lucrari prezentate la congrese si conferinte

    Încrederea și formele ei – Conferința Națională de Psihologie, 2006. Congres de Analiză Existențială și Logoterapie – Predeal, 2006.

    Prezentare de caz – Congres de Psihanaliză a Legăturilor de Cuplu și de Familie – Bușteni, 2018.

    Lucrări prezentate la Congresul de Psihanaliză a Legăturilor de Cuplu și de Familie – 2014 – 2020.

     

    Aparitii media

    Invitații la emisiuni tv și radio:

    Antena 1 – Emisiunea  ”Bună trimineața!”

    Senso Tv – Emisiune de sâmbătă și duminică, 2007-2008.

    Radio Romania Cultural – Emisiuni:  InterActiv, Introspecții, 2018-2020.

    Articole scrise în ziare și reviste pe teme de psihologie.

    • Colaborari si invitatii

     Articole prezentate in revista Unica, 2007. Participare la emisiuni radio pe teme de specialitate:  Radio Romania Cultural –  2018, 2019, 2020.     

    Psih. Smaranda Grosu

    Email: psi_smaranda@yahoo.com

    Contacteaza-ne

     

     

    Email

    contact@eprinstitut.ro

    Adresa

    Bucuresti / Romania

    Orar

    Luni – Vineri: 10:00 – 18:00