Cunoaste-ti copilul – Anca Munteanu

Miercuri, 6 februarie 2013 a avut loc in cadrul librariei Mihail Sadoveanu din Bucuresti, lansarea cartii “Cunoaste-ti copilul”, scrisa de autoarea Anca Munteanu, psiholog, psihoterapeut de familie si Membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie “Enrique Pichon Riviere”. In asistenta unei audiente cu varste foarte diferite, autoarea ne-a vorbit despre travaliul aparitiei acestei carti, care isi propune abordarea unor situatii din viata copilului si a parintilor, situatii des intalnite in multi ani de practica psihanalitica cu copii si familii.

Atractivitatea cartii provine din faptul ca cele descrise sunt lucruri cu care ne intalnim cu totii in relatia cu copii, in special cu cei care intra la scoala, intr-un limbaj facil si introspectiv. Trecerea de la gradinita la scoala este o etapa importanta pentru construirea identitatii si a personalitatii, dar si pentru construirea relatiilor cu cei din jur.

Autoarea ne-a invitat sa aflam cum se simte, cum se joaca, ce ii place, cum invata, ce gandeste copilul prin intermediul unor intrebari si raspunsuri care ne vor fi de folos. Ne-a propus sa intram in universul copilului, pentru a putea afla cum poate fi ajutat sa afle despre cele ce il intereseaza sau cum poate fi incurajat sa invete cele ce ii sunt necesare, sa  il ajutam sa se foloseasca de propria gandire pentru a semnifica si a intelege nevoile, dorintele si obstacolele sale.

In discursul ei, autoarea a parcurs cateva dintre intrebarile cele mai importante: de ce ne jucam, ce inseamna integrare in grup, cum invatam si ce facem cand apar dificultati, cum raspundem intrebarilor inedite.

Intalnirea s-a incheiat, asa cum se incheie si cartea, cu o invitatie a autoarei:
“ Ceea ce am incercat sa fac pe parcursul acestor pagini a fost sa va invit la a gandi aceste situatii, aceste aspecte mai generale sau mai particulare si a vorbi despre ele sau a cere ajutor atunci cand resimtiti o dificultate mare.”

Ce poti descoperi in acesta carte?

Vrei sa afli care sunt semnele care-l tradeaza pe copilul tau atunci cand te minte? Ai vrea sa intelegi ce-l atrage asa de mult la jocurile video? Doresti sa-l faci premiant, dar el pare sa aiba alte ganduri? A ajuns la varsta turbulenta a adolescentei si cauti noi cai de comunicare? Afla ce se intampla in mintea lui si care sunt cele mai eficiente planuri de actiune de la psihologi si psihoterapeuti cu experienta din orasul tau.

Vei afla cum sa transformi basmele in instrumente terapeutice, cum sa descifrezi limbajul secret al celor mici, cum sa calmezi tensiunile inventand jocuri, dar mai ales ce poti invata de la copilul tau si cum sa-i asiguri o dezvoltare armonioasa.