Asociatia Romana de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie “Enrique Pichon Riviere” a fost infiinata oficial in anul 2010. Aparitia sa a fost precedata de o cautare a unor modalitati de lucru psihanalitic cu familiile si de un proces intens de cunoastere si formare in psihanaliza legaturilor. Introducerea lui Enrique Pichon Riviere in denumirea asociatiei a fost si ramane o certificare a apartenentei si identitatii mostenite din scoala franco-argentiniana.
Cateva dintre obiectivele care au motivat si sustinut aparitia asociatiei: introducerea, dezvoltarea si promovarea abordarii psihanalitice a legaturilor, formarea psihoterapeutilor in aceasta abordare, acreditarea formarii de catre institutiile abilitate, promovarea autorilor si teoriilor specifice prin traduceri, prezentari, seminarii, conferinte, realizarea de proiecte de cercetare si formare, participarea la congrese interne si internationale, afilierea la organizatii si asociatii europene si internationale, instruirea profesiilor din domeniul educational, medical, social in utilizarea acestei abordari, stabilirea competentelor specifice pentru desfasurarea activitatii, constituirea de sectiuni specifice in cadrul asociatiilor si organizatiilor profesionale, crearea unui institut de psihanaliza a legaturilor.
Astazi, la mai mult de 12 ani de la infiintarea asociatiei, s-a scris deja o istorie bogata a vietii sale institutionale. Asociatia este membra cu drepturi depline in Federatia Europeana de Psihoterapie Psihanalitica, in sectiunea de Cuplu si Familie, avand un reprezentant in Comitetul executiv al Federatiei si asigurand presedentia sectiunii, este membra a Asociatiei Internationale de Psihanaliza de Cuplu si Familie (AIPCF), acolo unde are reprezentanti in Consiliul Stiintific, Consiliul de Adminstratie si in Consiliul Reprezentatilor, este membra a Colegiului Roman al Psihologilor si al Asociatiei Psihologilor din Romania si a demarat procesul de aderare la Federatia Romana de Psihoterapie.
Asociatia EPR a derulat in tot acest timp un proces constant de sensibilizare si aprofundare a abordarii psihanalizei legaturilor adresat atat profesionistilor din domeniul psihoterapiei si domeniilor conexe prin actiuni de tip formativ, cat si publicului larg prin actiuni de tip informativ (prezentari, articole, emisiuni radio etc). Aceasta activitate a fost indeaproape acompaniata de prezenta constanta a membrilor asociatiei in cadrul conferintelor si congreselor internationale care au facilitat un schimb academic si au permis asociatiei sa construiasca relatii cu alte institutii.
Desi cea mai parte a practicii adresata familiilor este privata, asociatia a jucat un rol important in incercarea de a construi proiecte institutionale de lucru si sprijin in relatie cu domeniile conexe: grupuri de lucru pentru profesori, grupuri de suport pentru medici, colaborari specifice inter-disciplinare etc.
Membrii Asociatiei EPR
Pot fi membrii ai asociatiei persoane fizice sau juridice, straine sau romane, fara restrictii de sex, religie, nationalitate si care indeplinesc conditiile de aderare.
- Membrii onorifici
Pot dobandi calitatea de membru de onoare persoane fizice sau juridice care au contributii la dezvoltarea acestui domeniu, asigura consultanta asociatiei si contribuie la realizarea obiectivelor ei. In momentul constituirii, membrii de onoare sunt numiti Psih. Rosa Jaitin de Carlo si Psih. Christiane Joubert.
- Membrii fondatori
Membrii fondatori ai Asociatiei EPR sunt: Anca Munteanu, Claudiu Ganciu, Cristina Calarasanu si Caterina Popescu.
- Membrii titulari
Acestia sunt persoane care au parcurs o cura psihanalitica si o formare in psihanaliza legaturilor conform criteriilor Apsylien, ce corespunde directivelor Asociatiei (criteriile si orele de formare stipulate de FAPAG si EFPP). Membrii titulari ai Asociatiei EPR sunt: Alina Iliescu si Simona Popa.
- Membrii aderenti
Sunt persoane care au o practica in diferite dispozitive ale psihanalizei legaturilor, angajate intr-un process de formare si care realizeaza un travaliu de cunoastere personala. Membrii aderenti ai Asociatiei EPR sunt: Cristiana Levitchi, Ioana Cozma, Liliana Radulescu si Smaranda Grosu.
- Membrii asociati
Sunt personalitati marcante din lumea stiintei, profesori, psihologi, sociologi care au contribuit la dezvoltarea si promovarea abordarii psihanalitice de familie si grup