A fost odată…
Repetiție, rememorare și elaborare în cuplu și familie

31 Iulie – 5 August 2023

Asociația Română de Psihanaliză a Legăturilor de Grup și Familie “Enrique Pichon Riviere” are plăcerea de a vă invita la cea de-a X-a ediție a Zilelor Enrique Pichon Riviere. Tema acestei ediții aniversare va fi Repetiție, rememorare și elaborare în cuplu și familie.

Fiecare poveste începe cu „A fost odată”, un punct de origine de la care pornește o construcție psihică foarte complexă în întâlnirea și articularea permanentă cu un altul sau mai mulți subiecți, pe care se sprijină această construcție. Freud numea această devenire un roman familial, în care se scrie și se rescrie întreaga viață psihică și toate componentele ei derivate din intersecția lumii intrapsihice cu cea intersubiectivă. Cuplul și familia se organizează prin intermediul legăturilor (de filiație, de alianță, de afiliere), acestea având o dimensiune inter și transgenerațională și reprezentând un spațiu al transmiterii. Aceasta se realizează pe mai multe niveluri: comunicarea subiectului cu lumea sa internă sau matricea de învățare intrapsihică; comunicare inconstienta intergenerațională și transmitere transgenerațională, ca un punct de articulare între lumea internă și cea exterioară.

Cum se rescrie în procesul terapeutic istoria unui cuplu sau a unei familii? Cum se construiește procesul de mitopoieză și cum apare neo-grupul? Care este punctul de emergență al situațiilor care se repetă și cum apar acestea în câmpul transfero-contra-intertransferențial? Este repetiția o forma de rememorare? Este rememorarea precursorul elaborarii?

Va invităm să reflectăm împreună la toate aceste întrebări într-o poveste care începe cu a fost odată ca niciodată și continua cu, că de n-ar fi, nici nu s-ar mai povesti.

Invitatul de onoare al acestei ediții va fi psihanalistul Christiane Joubert, președinte al Societății Franceze de Terapie Psihanalitică Familială, profesor emerit în psihopatologie clinică în cadrul Universității Toulouse, Jean Jaures, membru al Asociației Internaționale de Psihanaliză de Cuplu și Familie.

Ediția se va desfășura în întregime pe Zoom.
Costul este de 750 lei.

Pentru înscrieri vă rugăm să completați formularul:

Înscrieri Persoane Fizice

Înscrieri Persoane Juridice